Posts

Posts uit januari 15, 2006 tonen

Spekkoekbrood uit de machine

Afbeelding
Al jaren ben ik in het bezit van een broodbakmachine. Járen geleden heb ik mijn eerst gespaard met punten die wij kregen bij de inkoop van horlogebatterijen. Vier programma’s, en bakken dat het apparaat deed! Heerlijke broodjes bakte ik er mee. Na jaren trouwe dienst begon het bakblik te slijten en bleek dat de aanschaf van een bakblik net zo duur, nou bijna net zo duur, was als de aanschaf van een nieuwe bij: de Aldi. Een heel onbekend merk maar het proberen waard. De programma’s waren intussen uitgebreid tot tien, zelfs jam koken hoort tot de mogelijkheid. Ik bak er nu al weer dit twee jaar mee en ben uiterst tevreden over mijn bakmachine. Vandaag haal ik hem weer voor de dag om er een spekkoekbrood mee te bakken. Spekkoekbrood??? Ja, spekkoekbrood. Eigenlijk een gewoon brood maar daarbij enkele grammen spekkoekkruiden uit de toko toegevoegd. Voor het weekend is dat een lekker hapje bij het ontbijt. En wat dacht je van de geur??!! Over een paar uurtjes geurt het hele huis naar brood/

8 Vrouwen (huit femmes)

Afbeelding
Gisteravond naar de Schouwburg 'de maagd' geweeest( www.demaagd.nl ). Het Belgische toneelgezelschap Vlaams Fruit ( www.vlaamsfruit.be ) speelt dit seizoen 'Huit Femmes'. de schouwburg had ons prachtige plaatsen gegeven, 4e rij stoel 16,17 of te wel midden in de rij. ze beschikken ook over een goede geluidinstallatie waardoor ontvangst op de ringleiding zonder problemen is. in het kort het verhaal: Ze hadden alle 8 een motief en waren op de plaats van de misdaad …in Gaby’s luxueuze villa. Plotseling is hij er niet meer … hij … Gaby’s echtgenoot en de heer des huizes … vermoord. Maar wie heeft het gedaan? Zijn schoonmoeder, zijn schoonzus, zijn dochter, zijn zus, de huishoudsters? De telefoonlijn is dood, de auto start niet meer. Telkens duiken er nieuwe elementen op die de situatie beïnvloeden en die weer een andere vrouw verdacht maken. Een spannende maar ook hilarische productie door de uitgesproken karakters en de onderlinge spanningen tussen de 8 vrouwen. Het stuk i

Donderdag

Afbeelding
Het is weer donderdag en ik heb gisteren een fijne repetitie achter de rug. Gistermorgen eerst eens de map tevoorschijn gehaald en een nieuw lied, acclamatie eigenlijk, doorgespit. Mijn niet zo beste gehoor vereist een grondige ‘training’ vooraf, zodat ik weet waar ik mee bezig ben en moet horen. Tot mijn schrik ontdekte ik een foutje en toen ik nog eens goed ging kijken nog één, en nog één! Na wat zoeken vond ik het origineel en heb daar snel een scan van gemaakt, omdat vervolgens dertig keer uit de printer te laten rollen( lang leve de techniek). Het is bij sommige liederen best spannend of het ‘goed valt’ bij het koor. Soms moet je gewoon het gemor negeren en doorzetten. Na een paar weken gaan ze het mooi vinden en zijn alle bezwaren van de lucht. Maar soms kun je hebben dat na twee maten (bij wijze van) je merkt dat het niet bij het koor past. Leg het lied dan maar gerust in de kast want het zal dan altijd worstelen blijven. Voor de kerst had ik een mooi, rustig kerstlied gevonden

Woensdag ''Gakdag''

Afbeelding
B ACO N - G EH A KT B ROO D Weer eens een lekker en niet moeilijk recept. we kunnen niet in berlijn blijven hangen en komen weer met beide benen op de Hollandse grond met dit lekker gehaktbrood. VOOR 4 PERSONEN BENODIGDHEDEN: · 2 broodjes · 750 g half om gehakt · 2 rauwe eieren · 2 uien · 1 teen knoflook · 3 el gedroogde peterselie · zout · peper · 3 hardgekookte eieren · 100 g bacon in plakjes · 20 g plantaardige boter · 1/4 l vleesbouillon · 2 el zure room · 1 tl maizena BEREIDINGSWIJZE Laat de broodjes in koud water weken. Maak de uien en knoflook schoon en hak ze beide fijn. Kneed het gehakt met de uitgeknepen broodjes, ui, knoflook, 2 rauwe eieren, peterselie, zout en peper tot twee ovale vormen. Leg de gekookte eieren in de lengte naast elkaar op het deeg. Leg de rest van het deeg erop en maak dan een langwerpig brood. Leg de bacon er dakpansgewijs op en bind dit vast met witte katoen. Braad het brood in het hete vet aan en gebruik bij het keren voorzichtig 2 schuimspanen. In een

Warm Whole Lemon and Almond Pudding

Afbeelding
A recepie for my English readers Warm Whole Lemon and Almond Pudding with Fresh Raspberries Fills 2 x 450g/1lb loaf tins or 6 individual ringsServes 6 Ingredients 3 lemons4 whole eggs175g/6oz caster sugar¼tsp baking powder175g/6oz ground almondsFor the lemon syrup (optional)100ml/3½floz lemon juice100ml/3½floz stock syrup finely grated zest of ½ lemon1 vanilla pod, split50g/2oz caster sugarFor the raspberry coulis (optional)225g/8oz fresh raspberries (tinned can also be used)3-4tbsp/45-60ml stock syrup or 2-3tsp icing sugarFor the garnishescaster sugar, for rolling vanilla strips (optional)2-3tbsp ground caramel or icing sugar, for dusting and glazing (optional)10 raspberries per portion6-8 scrolls of clotted or whipped cream (optional)Introduction Lemons were introduced to Britain in the Middle Ages, and have since contributed to many of the most popular British puddings. Whole lemons appear in the famous Sussex pond pudding, for instance, which is suet pastry steamed around a lemon w

Terug naar huis!!

Afbeelding
30 december 2005 Ik ben natuurlijk al erg vroeg wakker. De wekker staat maar dat kan mij niet deren. We kunnen alles op ons gemak doen maar de ‘reiszenuwen’ werken op volle toeren. We pakken de laatste dingen in, bakken de broodjes nog even af en doen er het laatse beleg op. Die eten we als we op het vliegveld ingecheckt zijn. Als we de deur achter ons dichttrekken lopen we de lange trap weer af en komen op de stoep met verse sneeuw terecht. Ja wel, weer wat sneeuw. Met die sneeuw is het wat lastig met de koffer, die kunnen we nu niet rijden maar moeten het onding dragen. Bij station Halensee zijn ze al wakker en is de bloemenman al druk bezig de bloemetjes buiten te zetten. Er komen ook vandaag wat minder treinen maar we kunnen al snel instappen. Na een kwartier stappen we over op de bus naar Tegel. Mooi op tijd. Het is even zoeken naar de incheckbalie, die blijkt in een ander gebouw te zitten. Als we er aankomen kunnen we bijna direct de koffer op de band zetten en krijgen we de inst

Al weer een dag voorbij, 29 december

Afbeelding
Gendarmenmarkt De 29e december Vandaag al weer de laatste dag in Berlijn. De dagen zijn omgevlogen! We ontbijten al vroeg want we willen vandaag gewoon nog even door de stad dwalen. Niets speciaal, of toch! Het nieuwe Holocaustmonument bij de Reichtag in de buurt. Het is 10.00 uur als we de deur uit gaan. Het sneeuwt weer en er staat een stevige koude bries, brrrr. Voor het eerst merken we dat de S-bahn ook last heeft van de sneeuw. De treinen rijden minder frequent. Natuurlijk dwalen we eerst door oud’ oost Berlijn’ en zien ook hier weer de nodige veranderingen. Heerlijk om te zien. De bussen rijden nu door de sneeuw niet regelmatige en er vallen er nu meerdere uit. De kou trotserend gokken we erop dat het nieuwe joods monument voor de Reichtag ligt maar dat blijkt dus niet zo. We wachten op de bus, maar als we tot de knieën bevroren zijn besluiten we terug te lopen en voor we het weten staan we voor het veld met de betonnen pilaren/blokken. Indrukwekkend! De blokken zijn ook allemaa