Posts

Posts uit september 11, 2011 tonen

Confit canard kroketjes

Afbeelding
Als vrienden of bekenden naar Frankrijk gaan vraag ik meestal of ze wat blikken confit canard voor ons meebrengen. Tot gisteren maakte ik de canard warm en serveerde de boutjes als vlees. Adrie vind het niet zo geweldig en daarom zocht ik een andere manier van bereiden. Afgelopen dinsdagmiddag kwam ik op een idee: een confit canardkroket! Eerst naar de boekenkast om het Belgische kookboek te raadplegen voor de kroketbasis. Van al mijn boeken geeft het Belgisch Kookboek de smakelijkste farce. De farce van de garnalenkroketjes is een erg goede basis voor de eendenkroket. Enkele lepels van het eendenvet in de pan en doe hier 40 gram bloem bij en roer tot het gaar is. Gebruik 500 cl water met enkele bouillonblokjes, naar smaak zal ik maar zeggen. Giet de bouillon beetje bij beetje bij de roux en blijf roeren. Haal van het vuur en wacht even, voeg dan een of twee eidooiers toe. Voor je de roux maakt, haal je eerst de eenden boutjes die je wilt gebruiken uit het vet en laat u...

In de soep

Afbeelding
Alles in de soep. Er zijn weken dat de vruchten des velds in grote hoeveelheden hier worden afgeleverd. Van asperges tot pompoenen, wortels, aardbeien, aardappelen, bieten, bonen in alle denkbare soorten. Deze week kreeg ik een zak met verse vleestomaatjes. Geen ‘’wasser Bombe’’ maar echt vol vlees. Er zaten een stuk of zes volrijpe exemplaren tussen die direct geconsumeerd moesten worden. Natuurlijk had ik weer eens een drukke dag en toen het volgende bedacht: Snelle, verse tomatensoep. Snijd de tomaten in stukken, een paprika in grote stukken, een halve ui, water naar believen en twee kippenbouillonblokjes. Als het in huis is een stengel bleekselderij. Doe alles behalve het water in de keukenmachine en zet deze aan, en laat het apparaat 3 minuten draaien. Doe het mengsel in een pan en breng langzaam aan de kook. Laat het geheel 10 minuten zachtjes koken. Doe een koffielepel suiker in de soep om het tomatenzuur te breken. Voeg water toe en proef. Afsmaken naar eigen ke...