smikkelen en smullen hatsekidee


Een uitspraak van ons aller Louike de Vos. De smikkelaar bij uitstek. allemaal heel onschuldig, voor een vos. Al snaaien zijn medevossen een heel kippenhok leeg, hij  houdt het bij een portie beukennoten die Bor de Wolf voor hem klaar maakt.  Het praathuis als  vegetarisch eetcafĂ©.


Vanmorgen sloeg ik de Volkskrant open en werd ik aangesproken door Xi , de opperchinees der opperchinezen. Hij richtte zich tot zijn onderdanen maar ook tegen ons: EET JE BORDJE LEEG ALVORENS NOG EENS OP TE SCHEPPEN.


Dat kunnen we maar mooi in ons zak steken. Volgens vadertje Xi gaat er te veel goed voedsel verloren aan verspilling. Omdat hij de grootste bevolkingsgroep toespreekt zou dat een slok op een borrel kunnen schelen!  Restaurants in China wordt verzocht erop toe  te zien dat de bordjes worden leeggegeten voordat het volgende wordt opgediend. Een regel die wij al kennen van een restaurant bij ons in de straat: Asian Fusion. daar kun je voor een heel redelijk bedrag sushi eten. Voor 22 euro zoveel je op kunt. maar je kunt pas een nieuwe ronde bestellen als de bordjes leeg zijn. En er wordt op gelet!  


Dus waarde Xi er zijn mensen al druk bezig met dit probleem, en proberen op gepast  bescheiden wijze de toegesnelde Rotterdammers te laten genieten zonder iets in het vuilnisvat te flikkeren. Mooi toch, ja toch, niet dan?  

Zelf betrap ik mij er ook nog wel op te veel in huis te hebben gehaald. Ik probeer dan alsnog met de verschillend ingrediënten tot een smakelijke maaltijd te komen. Er zijn leuke kookboekjes die oplossingen bieden voor dit probleem en je op aardige ideeën kunnen brengen.

En als het dan toch eens mis gaat en een courgette onderin de groentelade is overgegaan in vloeibare vorm, of het laatste restje yoghurt je in grijsgroene tinten toelacht. Dan beloven we beterschap  en ruimen de zooi op, en denken dan aan de boze blik van Xi Ping.


Voedselpolitiek in China: grote leider Xi wil dat Chinezen hun bord leeg eten
https://www.volkskrant.nl/a-b74d60b1

Reacties

Populaire posts van deze blog

Verse wafels uit schudfles

Vertaling ''the long day closes''