Iets lekkers voor het weekend
BROODPUDDING/TAART
Dit artikel is ontstaan door een recept wat ik kreeg van een
klant in de winkel(10 jaar geleden).Enkele dagen daarvoor kwam ze met een
schoteltje binnen met daarop enkele stukken "broodpudding",
met de vraag of ik beide stukken wilde proeven.(dat is niet
tegen dovemansoren)Nou,het was werkelijk heerlijk.Vooral het
stuk gebakken in de vuurvaste schaal gaf een bijna cake-achtige pudding.
JUM JUM, en dat van oud brood.Het kan van wit
of bruin brood, eventueel met of zonder korst. Hier volgt het
recept:
Bereid de basis s'morgens, en bak de pudding eind van de
middag.
350 gram brood,
1/2 liter melk,
een kopje kristalsuiker,
3 eieren,
theelepel kaneel,
1 pakje saroma vanille pudding of vanilesuiker,
eneventueel nog 150 gram rozijnen,en wat sukade. Maar je kunt ook naar harte lust andere zaken toevoegen!! appel, cocos, aardbeien, pruimen, abrikozen, enz, enz.
doe de melk in een pannetje en doe er de suiker bij.Maak de
melk kauw/warm.Roer tot de suiker is opgelost.Doe het brood in
een kom en giet hier de gesuikerde melk over. Voeg nu ook de
rozijnen, kaneel, 5 geklutste eieren, en de saroma toe.Even
flink doorroeren
Laat het een tijdje staan,en roer het geregeld om.
Verwarm de oven voor op 200', vet een ovenschaal in met boter,
en stort de massa in de vorm en bak het geheel ongeveer 45
minuten, of tot de breroemde breinaald er bijna droog uitkomt.
Bestrooi het baksel als het uit de oven komt met poedersuiker
en geef dit als toetje.(event. met slagroom)
Ik weet zeker dat de hele familie met plezier uw oude brood
zal verorberen.
P.S. Saroma is van die pudding die men niet hoeft te koken
smakelijk en een fijn weekend!
Theo