Grieks drama Phèdre
Gisteravond was weer een schouwburgavond in Roosendaal.
Een Grieks drama, Phèdre.
Vanaf de tweede rij hadden we een prachtig uitzicht over het toneel en de spelers.
Op het toneel stond een uit stalen trappen opgebouwde arena/ amfitheater waar de spelers onderdoor en over liepen. De spelers gekleed in prachtige, heel bijzondere kleding. Niet één zwakke rol, alle spelers straalde kracht uit. De gebruikte taal is gedragen, vol, en ik ben dan ook vol bewondering voor de spelers die de volzinnen uitspreken alsof het de taal is die zij dagelijks spreken.
De spelers pasten ook erg goed bij hun rol. De verzorgster van de konining bijvoorbeeld. Terwijl ik naar haar keek vroeg ik mij af of deze vrouw plezier in haar leven had, of ze ooit wel eens lachte. Gelukkig kon ze dit, dat zagen we bij het applaus! De hele zaal was enthousiast.
Laat je niet afschrikken door de woorden ‘’Grieks drama’’ maar bezoek het eens. Je zult er geen spijt van hebben.
Ook in de Kring kun je gebruik maken van ondersteunende geluidapparatuur. Voor mensen met een eigen hoortoestel is het aan te raden te vragen om ‘de ringleiding’. Door de lus om te hangen en het hoortoestel op de T-stand te zetten heb je ontvangst. Voor de baha-dragers die een Compact of Classic hebben is het aan te raden een telecoil te gebruiken.
Deze zorgt ervoor dat je de ringleiding kunt ontvangen. Een paar stoelen van ons verwijderd zat een mevrouw die aan het begin van het stuk haar toestellen uit deed omdat ze de hoofdtelefoon had gevraagd. Piepend liet zij de halve zaal horen dat er iets niet goed ging.
hieronder nog een korte inhoud van het stuk:
Welk rampzalig vergif is door de liefde in dit huis verspreid!
Koning Theseus wordt al lange tijd vermist. Men vreest dat deze wispelturige vrouwenjager en avonturier zijn dood gevonden heeft en zijn rijk stuurloos achterlaat. Zijn zoon Hippolytus is verliefd op de jonge prinses Aricia, maar hij durft haar nauwelijks te benaderen. Met zijn stiefmoeder Phèdre heeft Hippolytus een koele verhouding. Hij voelt zich door haar veracht en vernederd. Zij was de steen die altijd tussen Hippolytus en zijn vader stond, waar geen hartstocht doorheen kon breken. Aan haar vertrouwelinge Oenone bekent Phèdre dat ze wordt verscheurd en verteerd door een redeloze liefde voor Hippolytus. Zijn schoonheid, zijn jeugd, zijn onschuld trekken haar als een mot naar de vlam. Het is een onmogelijke, verboden passie die op alle regels stuit en alle grenzen overschrijdt. Wanneer Phèdre haar liefde aan Hippolytus openbaart, wijst hij haar af. Vernederd wil ze zichzelf doden. Met de plotselinge terugkeer van haar man, koning Theseus, komt de situatie op scherp te staan. Phèdre probeert zichzelf te redden, maar er is geen weg meer terug. Het noodlot slaat toe en maakt als een razende molensteen het ene na het andere slachtoffer.
Regie Johan Doesburg I Met Ariane Schluter, Jaap Spijkers, Michel Sluysmans, Anniek Pheifer, Celia Nufaar, Rudolf Lucieer en Donna Vrijhof I Vertaling Laurens Spoor I Decor Tom SchenkI Licht Reinier Tweebeeke I Kostuums Rien Bekkers I Muziek Harry de Wit