Drankje

 


Het is er dan eindelijk van gekomen :❄❄❄sneeuw ❄❄❄! Het werd op het nieuws breed uitgemeten. We moesten thuisblijven, de stoep pekelen en de kaarsen bij de hand houden, er kon van alles gebeuren. Een gewaarschuwd mens....... En waarachtig, alsof de weermannen en vrouwen zelf waren afgereisd naar de noordpool om het eens even te regelen dat Nederland wit zou worden. Eindelijk sneeuw!!. En dat gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag. We volgden het alsof het corona was, van uur tot uuur was er een weerman/vrouw paraat om ons bij ten pratenover hoever Nederland al onder de sneeuwval was lamgelegd. Want ons Nederlanders kennende jeremijeren we ons nu blauw over de ellende die er nou weer ons volkje bedreigd. We kunnen niet meer met de trein, NS heeft alles stilgelegd. Ik heb nooit begrepen dat wij een mooi weer treinsysteem hadden. Bij 15 graden en mooi weer rijden er treinen, maar wordt het  nou boven de 30 graden rijden ze ook niet meer. Getekend de NS. Een excursie naar India, hoe rijden de treinen daar (hitte) en een drie daagse trip naar Noorwegen voor  hoe het geregeld bij - 15, zou een leerzame ervaring zijn.


Maar de aanleiding van dit stukje was het zelf geklutste en geroerde drankje Beelies. Kennu Beelies, niet te verwarren met Bailey ''s? Een roersel dat ik zo'n 2 maanden geleden voor het eerst maakte. Het zit in een soort melkfles en ik bewaar het in de koelkast. We hebben geregeld één gast aan tafel, zo zijn de regels, en trekken dan met het 🍰 deserts de Beelies voor de dag. Iedereen wil proeven, en een tweede glaasje proeven. Zelfs een derde glaasje wordt gevuld. Lekker, heerlijk, zalig en mmm's worden geslaakt en een tweede koffie wordt afgeslagen met het uitroepen van: doe geen moeite ik neem nog wel zo'n glaasje, wijzend op de melkfles.

Ik ga het recept niet voor mij zelf houden en om de stormloop op huize Bellevue een beetje in banen te leiden publiceer ik het hier!


Nodig zijn :

Een blikje gecondenseerde melk

Een grote beker volle slagroom. 

1,5 eetlepel oplos koffie 

Twee eetlepels cacaopoeder suiker naar smaak 

Mijn toevoeging : 2 theelepels butterscotsh essence (tokoboot)

De alcohol kan uit verschillende dranken gekozen worden : whisky, brandewijn, of voor de liefhebbers cognac. Het ligt er maar aan hoe duur je het wil maken. Benodigd ongeveer 220ml. Ook een mengeling van drank is goed mogelijk. 

Doe de gecondenseerde melk in de schone fles, voeg de slagroom toe en roer het goed door maak de oploskoffie en het cacao poeder aan met een paar lepels water en giet dit ook in de fles. Meng goed envoeg als laatste de essence toe. Sluit de fles en schud even. Dan is het de kunst om eraf te blijven. Maar met dit weer en een avondklok en een 🍶 fles van dit goedje binnen handbereik lijd niets 

PS. het lijkt me ook wel lekker om op deze basis van room en gecodenseerde melk amaretto te gebruiken. Voor deze  variant niet de originele gebruiken maar het alternatief uit de supermarkt.




Reacties

Populaire posts van deze blog

smikkelen en smullen hatsekidee

Verse wafels uit schudfles

Vertaling ''the long day closes''