Plant een pit!
Ik heb weer iets gevonden: Plant een pit! Jaren geleden bezochten we graag boekenmarkten om daar de ontbrekende schakel te vinden die nog precies in de collectie pastte. Het werd meestal een tas vol boeken waarna een nieuw bezoek aan de boekenmarkt noodzakelijk was. Ik kwam er eens een boekje tegen dat me veel plezier zou geven.
Als het voorjaar begint te worden begin ik in de tuin. Maaien, zaaien, spitten en uitdunnen. Ook de in het najaar en winter verzamelde pitten en zaden gaan in de grond, op water gekweekt of eerst een paar nachtjes in de koelkast, om een korte winter door te maken. Maar met al die voorzorgen kwam toch een deel van de zaden niet op. Het internet biedt natuurlijk uitkomst, vooral YouTube is ook voor de zadenkweker een prima medium. Maar er bleek ook een boekje uitgegeven waarin de raadselen de natuur werden ontsluierd: Plant een Pit. Een pocketboekje met tig pitten en zaden en de manier om ze te doen ontspruiten. D
at is iets voor mij dacht ik gelijk, maar gaf ook al direct de hoop op toen ik zag dat velen het boekje zochten en het niet meer uitgegeven werd.
De jaarlijkse Dortsche Boekenmarkt, is één van de grootste van Nederland, dus met tassen en goed humeur op pad. Het was al middag toen we in Dordrecht aankwamen. Daar daagde de boekenmarkt en de eerste kraam werd ter inspectie bekeken. Daar lag voor vijf gulden het boekje PLANT EEN PIT. Mijn dag kon niet meer stuk. Vele jaren en honderden pitten later is het nog steeds een een vraagbaak om moeilijk kiemende pitten tot ontspruiten te ontlokken. Wist u bijvoorbeeld dat je een appelpitje eerst moest ontdoen van dat bruine schilletje? Probeer maar eens! En als je hem op een boekenmarkt tegenkomt, de nieuwe uitgave is lang niet zo goed als het oude boekje!
Reacties