Het Huis Pommery



Vanmorgen om 9.30 hebben we de auto gepakt richting champagnehuis alwaar we een afspraak hadden om 10.00 uur. Omdat het ov te wensen over laat zijn we met de auto gegaan, zigzaggend door de stad bereikte wij het imposante goed Pommery. Indrukwekkend is het, zowel het aanzicht als de inkom zijn indrukwekkend en geeft je  direct het antwoord op de vraag waarom champagne zo duur is. 
We rijden de oprijlaan op en parkeren vlak bij de ingang. Het is niet druk, alleen een Belgisch stel, we concluderen dat het een stel is want hij kan maar niet van haar af blijven. Het is duidelijk een tweede misschien wel derde leg voor de man.  De vrouw heeft een cherubijnfiguurtje en geniet van alle aandacht. Wij hebben het vermoeden dat ze champagne komen inkopen voor de aanstaande bruiloft, een topgelegenheid om een paar daagjes weg te gaan.

Om kwart voor tien dwarrelen we de grote ontvangsthal binnen en worden om onze toegangsbewijzen gevraagd. Het gaat allemaal soepel en vriendelijk. Door de corona verloopt alles ook veel rustiger. Na een welkom worden we bij de kelder deur met een krantje of een app in de wereld van de champagne gegooid. Een grote houten deur    naar de kelders zwenkt open en we kijken naar een diepe trap neerwaarts. De hemel bevindt zich hier onder de grond. Ze hebben een lampje dat op en neer gaat als een lift maar het niet is, zelf afdalen svp.


Als twee jonge Hindes dartelen wij de trap af, het Belgische stel is al kirrend afgedaald en staat te flikflooien tussen de campagneflessen die er in overvloed liggen. Je komt in een heel andere wereld, diep onder de grond waar de temperatuur constant 10 graden is en je verrast wordt door het vele geluid van rammelende flessen, rijdende karretjes en al wat meer. Onder de indruk lopen we verder en komen ook allerlei kunstobjecten tegen. Bas relief in het kalkzandsteen, beelden, foto's, sculpturen van brons, keramiek, hout en stof. Na een uur is het weer tijd om terug te keren in onze tijd, zou Hans Goedkoop zeggen. 

De trap is nu aanmerkelijk zwaarder maar we bereiken beschaafd doch lichtelijk hijgend de bewoonde wereld. We duwen de deur open en staan weer in de hal. Een door mevrouw Pommery opgeleide mademoiselle komt op ons toe en nodigt te gaan zitten, we hadden perslot wel een glaasje bubbels verdient. Dat lieten wij ons geen twee keer zeggen en streken neer in een bankstel en nipten om 11.15 uur aan een glaasje champagne, wat overigens erg goed is tegen vele lichamelijke ongemakken. Geleerd van een oude Belgische dame, bonma Theyry.
Het Belgische stel heeft de trap opwaarts ook gevonden en krijgen ook een glaasje.
Van het kopen van sjampie voor de viering van het derde huwelijk bleek geen sprake, na een paar fikse teugen nemen ze de benen.
We zijn nu toch met de auto dus gaan nog een stukje rijden in de buurt. Het is heerlijk weer dus we picknicken heerlijk in de schaduw van het lekkers dat A. bij een plaatselijk bakkertje heeft gekocht. Terwijl hij de bakkerij plundert ga in nog even bij een boekhandel naar binnen.......... en kom met twee heerlijke boekjes weer buiten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

smikkelen en smullen hatsekidee

Verse wafels uit schudfles

Vertaling ''the long day closes''