SPRAAKAFZIEN - 'liplezen'


Veel slechthorenden maken gebruik van spraakafzien (vroeger vaak liplezen genoemd). Klanken zijn namelijk niet alleen te horen maar ook wel te zien. Spraakafzien kan zo een belangrijk hulpmiddel zijn bij het verstaan van spraak, ook al is het niet mogelijk via spraakafzien alles te verstaan.


www.profgroenstichting.nl/ cursus_spraakafzien...

Het vergt ook veel inspanning waardoor je na een uur intensief ‘lezen’ bekaf bent. Met spraakafzien kun je niet alles verstaan wat iemand zegt. Het blijft een combinatie van HOREN EN ZIEN!!

De letters a en o zijn duidelijk te onderscheiden, maar andere letters als k en g die uit het achterse deel van de keel komen, zijn niet af te lezen. Ook het verschil tussen de p, b, en m is niet te zien. Maar door te combineren is het een grote steun. Dat betekent dus ook dat bij het spreken tegen iemand die spraakafzien gebruikt, in "telegramstijl" spreken uit den boze is. Evenals te weinig of te veel articulatie.
Ga ook niet overdreven spreken, spreek gewoon en duidelijk. En natuurlijk geen hand voor je mond, of een potlood of pen in een mondhoek
Ik heb vorig jaar een cursus gedaan van 18 lessen. Zie hier het onderwerp op de grote website daar is een hoofdstuk spraakafzien.
Ik blijf erbij dat het goed is voor iedereen die te maken krijgt met slechthorendheid zo’n cursus doet! Je leert er altijd iets van, en wat ook belangrijk is: het contact met lotgenoten. Het is ook goed om je partner mee te nemen. Dan kun je thuis samen oefenen.

Voor het leren van spraakafzien kunnen doven en/of slechthorenden na verwijzing van een arts terecht bij een logopedist. Het audiologisch centrum heeft adressen van logopedisten die ervaring hebben met het leren van spraakafzien. Ook de NVVS is een goed adres.
Link naar NVVS: http://www.nvvs.nl/

Populaire posts van deze blog

smikkelen en smullen hatsekidee

Verse wafels uit schudfles

Vertaling ''the long day closes''