Under the Mangotree!


Hallo allemaal,

Een week voordat wij op vakantie gingen kocht ik bij de groenteboer een prachtige mango. Kosten waren te verwaarlozen want het fruit was super rijp en moest de deur uit.
Thuisgekomen de mango door de fruitsalade gesneden en daar lag een mooi, grote beetje harige pit. Weggooien? Nee!!! Pitten moet je planten!

Al weer vele jaren geleden op de Boekenmarkt in Dordrecht een boekje gekocht: Plant een pit. Hier staan tientallen pitten in die opgekweekt kunnen worden, en vooral HOE je dat moet doen.
Boekje weer uit de kast gepakt en opgezocht. Het bleek niet zo van stop in de grond en na zes weken plukt u de eerste mango’s. Nee, afwassen, drogen, in lauw water voor 8 dagen, met ‘oog’ naar boven planten in super vruchtbare grond( de pit heeft maar korte tijd kiemkracht), mesten, vertroetelen, kietelen en hopen dat alles goed gaat.
Tja, daar was nou even geen tijd voor, we zouden een week later op vakantie gaan.
Drogen kon, maar het lauwe badje zat er echt niet in. Pit genomen en in potgrond gezet met een fikse plons water.
Een buur heeft er af en toe nog wat water opgegoten.

Toen we thuiskwamen stonden de zaken er nog net zo bij als toen we gingen, dus de pit met pot op het terras gezet en even ‘’op eigen kracht’’ zijn gangetje laten gaan.
Er gebeurde niets zichtbaars, nou, jawel, de pit leek een beetje open te zijn gegaan aan de bovenzijde(moet iets boven de grond uitsteken)! Een dag later begon je iets van een plantje te zien en vijf dagen later stonden er de eerste blaadjes aan!

De mangotree staat weer binnen, veilig tegen al te gulzige luizen die op de loer liggen en groeit voorbeeldig. Volgens het boekje komen ze op zijn vroegst over 4 jaar in bloei en als je GELUK heb komen er vruchten!!
Voorlopig dus nog gewoon naar de groenteboer!

Fijn weekend.

Theo

Reacties

Populaire posts van deze blog

smikkelen en smullen hatsekidee

Verse wafels uit schudfles

Vertaling ''the long day closes''