Heilige Antonius, beste vrind.....

Hallo allemaal,

Op naar Antonius van Padua in Lepelstraat,

Het dameskoor Halsteren zouden het leuk vinden om eens een viering te zingen tijdens het noveen van de H. Antonius in Lepelstraat. Er werd getelefoneerd en kort daarna volgde een uitnodiging om vandaag, 11 mei de viering op te luisteren.

Antonius van Padua was nogal veelzijdig. Hij was niet alleen de man tot wie gebeden werd en wordt om verloren zaken terug te vinden( H. Antonius beste vrind, zeg me waar ik ……… vind), maar hij is ook de patroonheilige van de Franciscanen, vrouwen, kinderen, armen, bakkers, mijnwerkers, het huwelijk, reizigers en verliefden. Hij is bovendien patroon tegen schipbreuk, de pest en koorts.
Antonius van Padua werd op 15 augustus 1195 geboren in Lissabon en overleed op 36-jarige leeftijd in Padua.

Novenen werden voor verschillende doelen gebruikt. Het woord is afkomstig uit het Latijn. 'Novena' betekent telkens en 'novem' is 'negen'. Het noveengebed is een vast gebed op negen opeenvolgende dagen of in negen opeenvolgende weken.

Deze traditie van de verering van Antonius in Lepelstraat dateert volgens kenners al van 1925, toen er vanuit Bergen op Zoom jaarlijks een bedevaart werd gehouden naar Lepelstraat, en duurde tot 1971. Sinds 1979 wordt de noveen gehouden in de huidige vorm.

Op negen dinsdagen voor de sterfdag van Antonius komen mensen vanuit de hele regio en daarbuiten naar Lepelstraat. Zij leggen hun wensen, zorgen, verdriet of dankbaarheid voor aan Antonius in de hoop dat hun gebeden verhoord worden.

Theo.

Reacties

Populaire posts van deze blog

smikkelen en smullen hatsekidee

Verse wafels uit schudfles

Vertaling ''the long day closes''