Brood




Op warme dagen is het druk ik in de tuin met drinkers en baders. Vogels wel te verstaan. In het profesorisch in elkaar geknutseld vijvertje  zit een fonteintje dat de hele dag vrolijk klatert. er staan in de tuin drie grote plastic schalen vol met water en daar is het een komen en gaan van vogels van allerlei pluimage. mezen springen er rond, merels nemen een bad, duiven uit de buurt hebben er hun vaste badhuis.
De eksters zijn ook van de partij en jagen alle anderen de stuipen op het lijf met hun gekrijs en imponerend gedrag. Iedereen opzouten wij hebben het hier voor het zeggen! Dat is ons badje, onze drinkensbak, dit is onze tuin. Dan hebben ze het toch mis want dan klop ik op het raam of klap in m'n handen en weg zijn de branieschoppers, krijsend alsof ik ze met stenen bekogel. 
Al verschillende keren heb ik een ekster zien landen in de tuin met een groot stuk brood in zijn snavel. Het is keihard en ook de enorme snavel kan er geen eetbaar hapje van maken. de ekster stapt met grote stappen en vervaarlijke blik in de ogen naar zijn schaal water en gooit het brood erin. wacht even en pikt het stuk brood uit het water en peuzelt het lekker op. nou waren er al zoveel andere vogels in dat water geweest dat het bijna wild bouillon moet zijn  geweest. 
In het Karel de Stoute park is het soms ook een bende van het gestrooid brood voor de vogeltjes. Onze islamitische medebewoners mogen van hu geloof geen voedsel weggooien , het zogenaamde Heilig Brood, en doneren soms hele broden voor onze gevederde vrienden. Die krijgen het van ze lang zal ze leven niet weggstouwd dus komen er ratten op af. Zo'n makkelijk hapje is nooit weg! Het is dan ook dat er veel ratten zijn, zoveel dat je ze ziet lopen liever gezegd vrolijk door het park ziet dartelen op zoek naar een partner om in dit walhalla eens even flink wat kindertjes op de wereld te zetten. En dat gaat snel, razend snel. De gemeente doet wat hij  kan door vallen te zetten en de ratten te vangen maar met de overvloed aan eten is e haast geen beginnen aan. Er zijn tegenwoordig brood containers waar het oude brood in verzameld wordt en wordt omgezet in energie, groene energie dus.
Een dame uit onze wijk heeft haar eigen methode bedacht om van haar oude brood af te komen , zij geeft het aan ons. Zeer geregeld ligt er op de vuilniscontainer een keurig verpakt broodpakketje, met zeer veel zorg ingepakt en dicht geplakt. De geste is heel aardig maar ik ga niet knabbelen aan de korstjes die op de vuilnisbak liggen, dus pak ik het pakketje en gooi het in de container. Die mevrouw heeft niets weggegooid zij heeft de buurt getrakteerd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

smikkelen en smullen hatsekidee

Verse wafels uit schudfles

Vertaling ''the long day closes''