Worstenbroodjes
Het is altijd een traktatie warm of koud , ze blijven lekker: worstenbroodjes ! Heel Brabant is er er groot mee geworden en er kan dan ook geen moment voorbij gaan of het worstenbroodjes doet zijn intrede. Op visite, bij een gewone uitvaart (crematies hebben cake) , het einde van een huwelijksfeest niemand gaat huiswaarts zonder eerst aan de worstenbroodjes te zijn gegaan.
Sinds we op Charlois wonen eten we veel minder worstenbrood. De bakkers hier zien geen brood in het worstenbroodje, waarom zou je een broodje om een worstje bakken? Je kunt een worstje ook gewoon met een broodje eten of een boterham erbij nemen. Al dat gedoe, voor je het in de gaten hebt hangt het worstje eruit en wordt droog ,plus heb je dan een hap broodje ZONDER worst. Ook de grootte van het worstje is zeer belangrijk. Te veel worst maakt het voor de verkoper alleen maar duur ,veel worst moet betaald worden. Te weinig worst in het worstenbroodje is helemaal een doodzonde. In Bergen-op-zoom zingen ze met de carnaval al jaren een lied over bakker van Damme en zijn kleine worstenbroodjes. Carnaval is een uitgelezen feest om in leven te blijven met worstenbroodjes.
Nep worstenbroodje
Dan is er nog een kleine verandering doorgevoerd, een belangrijke verandering. Ze gebruiken geen brooddeeg maar bladerdeeg. Op het bakkersconclaaf is men het ook eens geworden dat er voortaan bladerdeeg gebruikt wordt. Een heel nieuw broodje zag het daglicht. Om de worstenbroodjescultuur toch enigsinds in te houden gaat er niemand terug naar Brabont, den Haag, Leiden of Tijtjehorn zonder volgestopt te zijn met frikandellenbroodjes. We geven er bij te weinig nuttigen zelfs frikandellenbroodjes mee voor onderweg , anders zitten wij met een overschot en wordt het frikandellenbroodjes eten tot ver volgende week.
Reacties