Worstenbroodjes


Het is altijd een traktatie warm of koud , ze blijven lekker: worstenbroodjes ! Heel Brabant is er er groot mee geworden en er kan dan ook geen moment voorbij gaan of het worstenbroodjes doet zijn intrede. Op visite, bij een gewone uitvaart (crematies hebben cake) , het einde van een huwelijksfeest niemand gaat huiswaarts zonder eerst aan de worstenbroodjes te zijn gegaan.
Sinds we op Charlois wonen eten we veel minder worstenbrood. De bakkers hier zien geen brood in het worstenbroodje, waarom zou je een broodje om een worstje bakken? Je kunt een worstje ook gewoon met een broodje eten of een boterham erbij nemen. Al dat gedoe, voor je het in de gaten hebt hangt het worstje eruit en wordt droog ,plus heb je dan een hap broodje ZONDER worst. Ook de grootte van het worstje is zeer belangrijk. Te veel worst maakt het voor de verkoper alleen maar duur ,veel worst moet betaald worden. Te weinig worst in het worstenbroodje is helemaal een doodzonde. In Bergen-op-zoom zingen ze met de carnaval al jaren  een lied over bakker van Damme en zijn kleine worstenbroodjes. Carnaval is een uitgelezen feest om in leven te blijven met worstenbroodjes.
Nep worstenbroodje

Onze bakkers op Charlois hebben al deze dingen gelezen en in het bakkersconclaaf tot een oplossing gekomen : Het Frikandelbroodje! Dat was de uitvinding van het jaar. Ten eerste: het broodje is halal want ze gebruiken halal frikadellen. Ten tweede: de frikadel is altijd even groot, geen gesjoemel  met gehakt, stiekum een stuk afbijten zie je!
Dan is er nog een kleine verandering doorgevoerd, een belangrijke verandering. Ze gebruiken geen brooddeeg maar bladerdeeg. Op het bakkersconclaaf is men het ook eens geworden dat er voortaan bladerdeeg gebruikt wordt. Een heel nieuw broodje zag het daglicht. Om de worstenbroodjescultuur toch enigsinds in te houden gaat er niemand terug naar Brabont, den Haag, Leiden of Tijtjehorn zonder volgestopt te zijn met frikandellenbroodjes. We geven er bij te weinig nuttigen zelfs frikandellenbroodjes mee voor onderweg , anders zitten wij met een overschot en wordt het frikandellenbroodjes eten tot ver volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

smikkelen en smullen hatsekidee

Verse wafels uit schudfles

Vertaling ''the long day closes''