Koorzaken


Met ruim 37 jaar  ervaring in het keiden van zangkoren en  spelen op het kerkorgel maak je ook het nodige mee. De koren  werden ingeschakeld bij rouw en trouw en bij gewon diensten waarvan er drie waren in het weekend . Zaterdag om 19.00 en zondag om 8.30 uur een om 10.30 uur de hoogmis. Als organist was ik aanwezig bij alle drie de diensten, het koor bij de zaterdagavond en zondags  de hoogmis.
Dat was best pittig, want je had verder niet veel tijd voor iets anders. Ik had een winkel en werkte dus 6 dagen per week, en had de 7 de dag ook de nodige drukte. Dan waren en nog jubilea, huwelijken en uitvaarten. vooral deze laatste kwamen altijd onverwacht en vroegen veel behoorlijk wat voorbereiding. Kortom afwisselend, en er viel altijd wel iets te lachen. Bij een van de uitvaarten had de pastoor woorden gehad met de uitvaartleider.  de viering begon en de zas kraaien stonden keurig naast de kist, de uitvaartleider aan het hoofdeinde. De viering begon en de pastoor kwam plechtig uit de sacrestie vergezeld van de misdienaars. hij doopte de kwast diep in een emmer wijwater, keek omhoog en sprak; In de naam van de Vader, de Zoon, doopte de kwast weer diep in het watervast en sprak:en de Heilige Geest, Amen. Hij had twee volle kwasten wijwater over de heren Kraai verdeeld. Ze dropen van het water door en door nat.

Het koor zag alles en er werd wat afgeproest.
Ook werden er leuke uitstapjes gemaakt, zo ook naar Jonkvrouwe Cogels, Het koor had e uitvaart van de jonkheer verzorgd en wel zo dat de douaniere erg tevreden was (geen eenvoudige opgave) . Een thee op het grote huis aan de Grote Meer. De dames van het koor waren in hun nopjes en kleedde zich super keurig , zelfs de hoge hakken werden ut de kast gehaald. Aangekomen op het Huis werden we ontvangen in de bibliotheek. In plaats van te gaan zitten kondigde mevrouw aan dat het echt een prachtige dag was om even de bossen van het landgoed te verkennen , dat zou de eetlust ook wel  bevorderen. Mevrouw had niet alleen drie theezakjes te spenderen aan het koor maar een uitgebreidde keuze aan taart, koekjes en pralinen stond in de wacht. De wandeling was schitterend maar niets voor hoge hakjes. Al strompelend werd de tocht ondernomen, mevrouw met grote rubber botten (laarzen) en het koor........ juist hakjes.
Het was een geslaagd uitstapje want het lekkers maakte alles goed. Het was een leuke tijd, druk maar afwisselend.


Reacties

Populaire posts van deze blog

smikkelen en smullen hatsekidee

Verse wafels uit schudfles

Vertaling ''the long day closes''