flipperen

J
aren geleden, toen we nog jong, fris en fruitig in het leven stonden waren we dol op flipperkasten. We bezochten  Café's waar zo'n kast binnen stond . De grootste lol las er een nieuwe kast stond, en zo weer weg als de café houder de kast niet aan  stond. Die dingen maakte een flinke herrie. Amper muziek te noemen maar gillende wijfies en brullende beren, rinkelende bellen en meer van die onzin.
We waren niet goed dus er moest geregeld een gulden of 2 kwartjes in de gleuf.  Er kwam een automatenhal in de buurt die in de begintijd wel twaalf kasten had staan.  nu was de flipper hoek niet bepaald winstgevend, de jongeren die er rondhingen speelden erg goed en wisten wel 20 minuten met een bal te spelen. Ook waren de kasten behoorlijk storingsgevoelig. De ballen waren massief en bereikte behoorlijke snelheden waardoor bumpers en bewegende delen er wel eens totall loss bij hingen.  Het leek ons leuk  om zelf een kast te hebben, dan konden we iedere dag spelen en , ook niet gek , voor slechts één gulden! we hadden zelf de sleutel van de centenbak!
Een vriendin  had een zwager  die in ''de reparatie'' zat van speel en gokkasten en hi had geregeld een ''ocasie '' , en vast en leuke kast voor ons. het duurde niet lang of er werd gebeld, er was een leuke kast binnen gekomen : Een Pacman!!  Helemaal het einde! Flipperen en tevens kon je een spel winnen dat zich afspeelde op  het midden van het speelvlak
We speelden na het eten en het bezoek wilde ook een spelletje spelen , het geluid op een rustig niveau want je werd wel een beetje gestoord van het geluid van die happende kereltjes. In het eerste begin stond de zwager van de vriendin geregeld op de stoep om een lamme flipper of een op hol geslagen bumber te repareren, maar na aanschaf van een soldeerbout en goed opletten als er gerepareerd werd werden we  zelf onze eigen servicedienst. De chroom sluitplaat los maken, het glas eruit schuiven en de kast open klappen als  de moterkap van een auto. solderen, schroefjes aandraaien en zoekgeraakt ballen opsporen draaide wij inze hand niet meer om.
Maar zoals met alles, we speelden minder en we kochten een appartement en waren er zeker van dat de buren er iet zo blij mee zouden zijn, werd hij te koop gezet. Er kwam een jong stel die net als wij verzot waren op flipperen. We hadden snel een prijs waar we het eens over werden. De soldeerbout hebben ze erbij gekregen want die was onmisbaar.
Als we nu een onbedwingbare drang krijgen om te flipperen bezoeken we het flipper museum Rotterdam. Daar koop je tijd en flipper je helemaal suf op oude kasten tot en met splinter nieuwe. de kasten staan ook allemaal op vol  volume dus wij als owe hap haken na een uur tureluurs af en zoeken een tentje waar het rustig is en geen radio aanstaat. Heeeerlijk, genieten van de koffie of iets sterkers.
Whttps://www.dutchpinballmuseum

Reacties

Populaire posts van deze blog

smikkelen en smullen hatsekidee

Verse wafels uit schudfles

Vertaling ''the long day closes''