Alweer de 28e december!!


28 december.

Vandaag staan we bijtijds op en werken ons met geode moed door het ontbijtje heen. De raam in de woonkamer is nog steeds bedekt met een dikke laag sneeuw maar als we door het keukenraam kijken zien we dat het even droog is.

Vandaag hebben we het plan opgevat om naar het filmmuseum/ park/studio’s Babelsberg te gaan, juist, in Babelsberg. Dit ligt tussen Berlijn en Potsdam. Ik heb er net voor wij gingen iets van op de Nederlandse tv gezien en het lijkt mij een aardig uitje.
‘Babelsberg’ doet mij alleen een beetje sprookjesachtig aan, ik krijg associaties met de Biebelebonse Berg die bestaat uit rijstepap en waar je je een weg doorheen moet eten volgens het rijmpje.
Ons abonnement is niet geldig tot Babelsberg dus kopen we voor € 2,40 een kaartje waarmee we drie uur kunnen reizen. In ieder geval genoeg om heen te gaan.
Met de S-bahn gaan we op weg.
In Babelsberg aangekomen vinden we al heel snel de bus naar de filmstudio’s. ze schijnen er in Babelsberg trots op te zijn. Het is zo te zien niet druk want de bus vult zich maar voor een kwart(?). Adrie bestudeert de automaat in de bus zodat hij zeker weet waar we ons retourkaartje kunnen halen. We rijden door besneeuwd Babelsberg en na een ritje van een 20 minuten naderen we Filmstudio/Park Babelsberg.
Er staat vandaag een snijdend koude wind maar die kan ons niets deren, wij lopen straks toch in het museum.

We stappen uit en zien aan de overzijde van de weg ‘’Babelsberg Filmpark’’’ liggen.
Het is er wel heel stil. Als we dichterbij komen zien we ook waarom, het park is gesloten van 31-10 tot 31-3!!! Daar staan we dan, in de kou. Er is in de buurt NIETS te beleven dus besluitne we de eerst volgende bus weer terug te nemen. Nu komen de bussen in Duitsland erg frequent dus dat zal geen probleem zijn. Tien minuten later karren we weer richting Babelsbergcity, op hetzelfde kaartje.
Adrie heeft vandaag weer veel plezier van zijn oorwarmers die aan zijn pet zitten. Ik loop met twee joekels van rode oren die aanvoelen alsof ze -12 zijn.
Na drie haltes me de s-bahn zijn we weer binnen ons abonnementsgebeid en kunnen we weer in en uitstappen zoveel we willen. We besluiten dan maar eens bij de halte Grunenwald uit te stappen en vinden beneden een bakker waar we een heerlijk ruikend vers brood kopen en twee smakelijk uitziende koeken. De bus is net weg en we moeten een kwartier wachten. Aan de overzijde is een supermarkt waar we dan maar even binnen gaan en wat kopen voor ontbijt en onze verlate lunch.
Buitengekomen is het niet zo lang meer en dwarrelen we naar de bushalte. We staan er niet alleen, er zijn ook drie opgeschoten Aziatisch uitziende jongens aanwezig. Even later komt er een mevrouw naar ons toe die op gedekte toon verteled dat we voorzichtig moeten zijn want dat de heren uit zijn op onze spullen. Eerst denken we er nog het onze van maar als we ons omdraaien en hen openlijk wat in de gaten houden blijken ze niet met de bus te willen maar druipen ze plotseling af. Had ze toch gelijk?
Thuisgekomen genieten we van de warmte en de verlate lunch en soezen nog even weg.
Adrie heeft een restaurantje uitgezocht op de Sauvigniplatz. Goed te bereiken met openbaar vervoer! Het wordt aangeprezen als oosters/westers. We vinden met moeite een tafeltje in het zeer drukke restaurant. We zitten hutje bij mutje, maar onze buren zitten aan mijn slechte oor, dus heb ik geen enkele last van ze. We kwekken er lustig op los en genieten van onze (voor het eerst) bestelde cocktail. Als voorgerecht hebben we Vitello tonata of te wel een vleesgerecht met ansjovissaus. LEKKER!!! Adrie heeft als hoofdgerecht runderrol en ik en stukje lamsrug. We smikkelen er lustig op los. Na de koffie trekken we onze jassen weer aan en maken nog een wandeling door de stad. Het sneeuwt niet meer en de wind is gaan liggen.
Na een uurtje nemen we de bus weer terug naar huis. thuis staat nog een fles prosecco die we gekregen hebben van Jens en Raimund.
We zitten nog een uurtje of zo tevreden samen op de bank.
Al weer een dag om!!!

Populaire posts van deze blog

smikkelen en smullen hatsekidee

Verse wafels uit schudfles

Vertaling ''the long day closes''