de 26e december 2005 in Berlijn


26december 2005

Na een voor mij rustige nacht blijkt dat Adrie niet goed heeft geslapen. Hij voelt zich erg opgeblazen en helemaal niet lekker. De Kranz en de Kwarktorte is een beetje te hard gevallen. Een half pakje Rennie heeft geen oplossing gebracht.
Na het wassen en kleden even bij de buren gaan zeggen dat we niet komen voor het gezamenlijke ontbijt. Iedereen natuurlijk ach en wee en ik vertrek weer met een pak knäckebröd voor de zieke.
Er staat een potje koffie en ik heb koek meegebracht uit Nederland en ontbijt in mijn eentje voor de tv. Adrie breng ik rond 10.00 uur een kop thee en een cracker. Het raam in de woonkamer is inmiddels dicht gesneeuwd. Kleine maar vele vlokken komen rustig maar in karrenvrachten uit de hemel. Om 11.15 is Adrie opgestaan en gaat douchen. Binnen blijven is geen optie en Adrie voelt zich wat beter dus trekken we er op uit. Op zoek naar ons dineradres Schlosshotel Grunenwald. Na een half uurtje door de sneeuw banjeren slaan we de straat in waar het hotel staat. Een straat vol imposante gebouwen. Beslist een gegoede buurt.

Het hotel Grunenwald is even groot en imposant als de rest van de buurtjes en voorzien van een enorme tuin waar ook met dit weer nog een tuinman iets aan het doen is.
Aan de overzijde van de staat staan drie huizen, appartementengebouwen, drie hoog, vierkant, met als versiering een enorm beeld boven de ingang. Zeker drie meter hoog. De drie vormen en mooi geheel.
Het is dus goed te vinden alleen hebben we besloten om vanavond, voor ons kerstdiner, de bus te nemen.

We zijn vlak bij een bushalte en nemen de bus naar de Walther Schreiberplatz. Een druk winkelgebied maar vandaag niet. Alle winkels zijn gesloten en het is verder een grote bouwput. Dus met de U-bahn naar de Nollendorferplatz. Lang leve het abonnement waarmee we ‘’vrij ‘’kunnen reizen. Daar staat nog een roze(?) kerstmarkt maar ook die is gesloten. Geen probleem hoor, we nestelen ons in een van de restaurantjes/cafeetjes voor een smakelijke kop koffie. Adrie is nog erg rommelig en besteld thee.
Als we terug gaan met de U-bahn komen we uit bij een Lidl die op een van de stations zit en open is. Druk, druk, druk! Wij slaan er wat zaken in voor een lekker ontbijt voor morgen en de komende dagen.
Intussen sneeuwt het gestaag door.
Thuisgekomen alles opgeruimd en na een klein hazenslaapje werd het tijd ons op te doffen voor ‘het kerstdiner’.
Berlijn ziet er prachtig uit onder zo’n witte deken. Parken en beelden veranderen in sprookjesachtige plaatjes. Eindelijk een witte kerst( al is het de tweede kerstdag).
Het hotel ziet er ook prachtig uit. Een dik pak sneeuw en alles aangelicht, een plaatje. We betreden via de rode loper de ingang. De deur wordt opengedaan door een portier die ons welkom heet. Jassen worden ingeleverd en een gastvrouw controleert in een groot boek of we verwacht worden. ‘Wilt u mij volgen alstublieft’ vraagt ze vriendelijk. Ze levert ons af bij de volgende gastheer( andere zaal andere gastheer/vrouw) die ons naar onze tafel brengt. Niet zo’n tafeltje waar je twee borden op kunt zetten en je bestek in je borstzakje moet steken maar een tafel waar je met 6 personen, servies, glaswerk, bestek en de nodige bloemdecoraties makkelijk aan kunt tafelen. We worden zo geposteerd dat we mooi uitzicht hebben op de hele zaal en gasten.
Tussen onze stoelen bevind zich een klein krukje, met de bedoeling dat je daar je handtas op zet! Overal aangedacht.
We beginnen zoals gewoonlijk met een glaasje witte port en het bestuderen van het kerstmenu. De gebrachte port ziet er wat roebel uit en terwijl wij nog zitten te snuffelen aan het glas arriveren twee nieuwe glazen met heldere vloeistof. Excuses voor dit ongemak, maar hier is de goede port.
We besluiten te gaan voor het viergangen menu. Natuurlijk worden we overstelpt met amuses, of in het Nederlands vaak ‘groet uit de keuken’ genoemd. Sommigen smaken beter dan de anderen maar we smikkelen verder.
We kiezen voor een witte Duitse wijn, die door een sommelier ter keuring aangeboden en ontkurkt. Maar de kurk kan zijn goedkeuring niet wegdragen en de fles verdwijnt weer en er komt een nieuwe die na wat gesnuffel wordt geschonken en door mij van het predikaat goed voorzien.

Het voor gerecht waren kleine hapjes en een stukje in bladerdeeg gebakken kalfsvlees. Daarna een schuimige soep, die verrukkelijk smaakte( een tweede bordje had gemogen).
Als hoofdgerecht serveerde ze Adrie rund en ik had gekozen voor eend. Perfect maar niet bijzonder.Het dessert was gewoontjes.
Bediening: prima
Eten: goed
Wijn(eigen keuze): prima
Nog eens doen? nee

Het interieur van het hotel en het restaurant is een ontwerp van Karl Lagerveld. Na het eten drinken we nog een kopje koffie en kuieren weer naar de bus, om 20 minuten later weer thuis te komen. Nog even zitten en dan lekker slapen.

En de sneeuw dwarrelt rustig uit de hemel.

Populaire posts van deze blog

smikkelen en smullen hatsekidee

Verse wafels uit schudfles

Vertaling ''the long day closes''